Új mérőhely kialakítás

Új mérőhely kialakítás

Beltéri mérőhely

Beltéri mérőhely elhelyezés az épületen belül falon kívül vagy süllyesztetten elhelyezett mérőóra szekrény.

Kültéri mérőhely

Kültéri mérőhely elhelyezés az épület vagy más építmény külső homlokzatán falon kívül vagy süllyesztetten elhelyezett villanyóra szekrény.

Szabadtéri mérőhely

Szabadtéri mérőhely elhelyezés önállóan telepíthető vagy áramszolgáltató által elfogadott tartószerkezetre szerelt fogyasztásmérő szekrény.

Légvezetékes mérőhely

A mérő helye lehetőleg légvezetékes hálózatról csatlakozva 30 méter, földkábeles hálózat esetén 15 méter kábelhosszúságon belül legyen.
Légvezetékes csatlakozás esetén a homlokzatba süllyesztve kerüljön beépítésre, lehetőleg az épület kevésbé látható, árnyékos (kisebb UV-terhelés) oldalán.

Földkábeles mérőhely

Földkábeles bekötés esetén a mérőszekrény kerüljön a kerítés közelébe, a kerítés mellé, kukatárolóba. Elmű területen előírás, hogy maximum egy méterrel kerülhet beljebb a telekhatártól. Amennyiben a szekrény végleges helye védett hely (pl. kukatároló), a szekrény lehet a jellemzően beltéri alkalmazásra javasolt olcsóbb típus, amennyiben szabad téren marad, javasolt a környezeti hatásoknak jobban ellenálló, fokozottan UV- és ütésálló, szabadtéri lábon álló szekrények alkalmazása.

Ideiglenes mérőhely építkezéshez gyorsan és garanciával.

Ideiglenes mérőhely építkezéshez gyorsan és garanciával.
Betongyámos, fa villanyoszlop telepítése szabványos fogyasztás mérőhely kialakításával, rövid határidővel garanciával.

Törésálló zárható mérő szekrények

Elhagyatottabb, lakatlan helyeken (tanyák, mobil átjátszó tornyok stb.) a nagy stabilitású, fokozottan törésálló zárható mérő szekrények a legalkalmasabbak.

Fontos

Fontos az alkalmazható típusok közül körültekintően választani, mert szekrények nem egyformán ellenállóak a különböző környezeti behatásokkal szemben. Nem megfelelően kiválasztott/beépített szekrény esetén meghibásodások fordulhatnak elő: UV sugárzás hatására vetemedik, megreped, ezáltal a bejutó csapadék zárlatot okoz vagy tönkreteszi a mérőműszert stb. A mérőhelyek műszaki állapotáért minden esetben a tulajdonos (fogyasztó) a felelős, meghibásodás esetén a fogyasztót kötelezheti az áramszolgáltató a mérőórahely szabványosítására is!

Fogyasztásmérőhely kialakítását csak regisztrált minősített villanyszerelő végezheti!

Megjegyzés: a kereskedelemben kaphatók falon kívüli szekrények és a falba süllyeszthetőek. Amennyiben jól látható helyre kerül, és kevésbé szembetűnő megoldást szeretne, célszerű süllyeszthető mérőhelyet alkalmazni.