A világ legöregebb villanykörtéje

A világ legtartósabb villanykörtéje 114 éve világít

A száz évvel ezelőtt készített tárgyak sokkal tartósabbak, mint maiak, erre a legjobb példa a világ leghosszabb idő óta világító villanykörtéje: 114 éve ontja magából a fényt. Csodájára járnak a Guinness-rekord égőnek.

A világ legöregebb villanykörtéje 114 éve világít, nem meglepő, hogy több ezres rajongótáborral és saját weboldallal büszkélkedhet. A centenáriumi villanykörte 1901 óta ontja a fényt az észak-kaliforniai, livermore-i tűzoltóállomáson.

Ez idő alatt csupán egy hétre kapcsolták le a már Guinness-rekordot is felállított, csepp alakú égőt, amelynek megcsodálásáért akár több száz vagy ezer kilométert is hajlandóak utazni az emberek. Magát a villanykörtét eredetileg Adolphe Chailet tervezte egy pályázatra, aki mellett a később világhírűvé vált Thomas Edison is pályázott. A tetszetős körte megalkotása ellenére Chailet nem kapott akkora hírnevet, mint Edison, pedig az ő villanykörtéje bizonyult a legtartósabbnak, mert a magasabb feszültséget is simán kibírta.

A világ legtartósabb villanykörtéje 109 éve világít

Ez itt bizony az!

A tűzoltóállomáson függő körte már nem az első modellek egyike, hanem egy úgynevezett Shelby modell, amelyet Chailet tervei alapján a Shelby Elektromos Művek gyártott az 1890-es évek végén. Szinte hihetetlen, hogy az ötven vagy száz éve gyártott tárgyak, mennyivel hosszabb ideig működnek. A hosszú életű égő kapcsán egy villamossági szakember, Steve Bunn éppen ezt a tulajdonságukat hangsúlyozta ki: szerint a villanykörte teljesítménye mutatja, mennyivel tartósabb, jobb dolgokat alkottak régen. A népszerű égőre állítólag már ajánlatok is érkeztek, volt olyan, aki 5000 dollárt (majdnem egy millió forintot) is fizetett volna érte, de a hozzáértők szerint értéke felbecsülhetetlen, ezért ma is ott függ, és rendületlenül világít a Livemore-ban található tűzoltóállomás plafonján.

Link:http://www.centennialbulb.org/
Forrás: http://www.noilapozo.hu/

BulbCam