Tanácsok tervezéshez - Elektromos szerelvények tervezése

Tanácsok tervezéshez

Tanácsok tervezéshez

Elektromos szerelvények tervezése

Régebb még nagyon egyszerű volt a helyzet. Egy kapcsoló az ajtó mellett, egy-két (konnektor) dugalj szobánként és kész. A modern elektromos tervezés manapság lényegesen összetettebb és ezért gondos tervezést kíván. Ehhez szeretnénk segítséget adni.

Első lépésben vegyük számba elektromos készülékeinket, készítsünk listát! Gondoljuk végig, hogy helyiségenként milyen világítást szeretnénk alkalmazni, majd beszéljük meg a villanyszerelővel, tervezővel, akik további segítséget is tudnak nyújtani! Nagyon fontos, hogy helyesen mérjük fel, hány dugaljra van szükségünk. Figyeljünk arra is, hogy utólagos bővítéseket és változtatásokat végre lehessen hajtani! A gyerekek - és nemcsak a sajátjaink - az egész lakásban játszanak. Gondoljunk ezért a gyermekvédelemmel ellátott dugaljakra – és ne csak a gyerekszobában! A villanyszerelés már kevés pénzből is megoldható, az olyan villanyszerelés azonban, amely teljes körű szolgáltatást nyújt, az építkezés költségének 10-12%-ába kerül.

villanyszerelés alapszabály

Az alábbiakban helyiségenként tárgyaljuk az alapszabályokat, illetve további szempontokat, melyek segítséget adnak a villanyszerelés optimális megtervezéséhez.

optimális villanyszerelés


Konyha

Konyha

Konyha

Alapszabály: étkezőasztal nélküli konyhába 7-11 földelt dugaljat tervezzünk, étkezős konyhába legalább 8-12 db szükséges.
A konyha használhatóságának érdekében fontos, hogy megfelelő számú áramkör legyen: Gondoljunk arra, hogy szinte minden háztartási géphez, a hűtőszekrénytől a kávéfőzőig, külön dugalj kell. A villanytűzhelynek, mosogatógépnek pedig egy-egy független áramkör szükséges ! A mennyezeti világítás összetettségének megfelelően egyszerű vagy sorozatkapcsolót kell betervezni.

Lehetséges készülékek: elektromos tűzhely, szagelszívó, sütő, mikrohullámú sütő, mosogatógép, hűtő-fagyasztógép, grillsütő, olajsütő, melegítőlap, univerzális konyhagép, habverő, konzervnyitó, gyümölcscentrifuga, elektromos kés, szeletelőgép, kenyérpirító, kávéfőző, vízforraló, forró víztárolós vagy átfolyós vízmelegítő, hulladékőrlő(konyhamalac), egyéb.


Előszoba

Előszoba

Előszoba

Alapszabály: 3 m hosszig 1-3 db földelt dugaljat, ennél hosszabb helyiségeknél 2-4 db dugaljat célszerű betervezni!
A tervezés mindig az alaprajz, nagyság, illetve az ajtók, valamint a mennyezeti és fali világítások (fali kar) figyelembevételével történjen! Ügyeljünk arra, hogy az átjárási területeken a lámpák kapcsolói minden irányból jól elérhetők legyenek, vagy válasszunk olyan mozgásérzékelőt, mely minden mozgásra reagál, és önállóan kapcsolja be és ki a lámpákat!
Az áramkörelosztót célszerű az előtérben, a folyosón, ill. az előszobában elhelyezni. A kapuban elhelyezett automatikusan bekapcsolódó lámpa biztonságot és kényelmet nyújt az egész családnak.

Lehetséges készülékek: mennyezeti vagy fali lámpák, porszívó, képvilágítás, egyéb.


Nappali

Nappali

Nappali

Alapszabály: Legfeljebb 12 m2 alapterületű szobákba 4-8 db dugaljat tervezzünk, 20 m2-ig 5-10 db-ot, 20 m2 felett pedig 6 -12; db földelt dugaljat szükséges!
A lakótér különösen átgondolt villanyszerelést igényel: Mivel itt az elektromos áramon kívül a TV antenna, telefon,számítógép hálózat, hifi- házimozi rendszerek is a fali dobozból csatlakoztathatók. A kábelek régebben az egész szobát összevissza behálózták, manapság már láthatatlanul, a falban futnak; a drága Hi-Fi és TV berendezésekhez van már túlfeszültség-védelemmel ellátott földelt konnektor, amely véd az olyan káróktól, mint pl. a villámcsapás. A középső mennyezeti kivezetés - ami régebben a világítás egyetlen forrása volt - már a múlté. Az ülőgarnitúrát, az étkezőt manapság már nem a szoba közepére helyezik. A hangsúly inkább a helyi megvilágításra helyeződik át, a mennyezet-, fali-, álló- és asztali lámpák kombinációja otthonosságot és megfelelő megvilágítást eredményez. A fényerő-szabályozók segítségével a megvilágítás távirányítással is szabályozható.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, asztali lámpák, szekrény- és vitrinlámpák, Hi-Fi, TV, videó, hangszórók, porszívó, akvárium, karácsonyfalámpák, egyéb.


Étkező

Étkező

Étkező

Alapszabály: 8 m2 alapterületig 3-5 db földelt dugalj, 12 m2-ig 5-7db, 24 m2- g 7-11 db szükséges. Itt ugyanazok az irányelvek érvényesek, mint a nappaliban. A világításhoz fényerőszabályzót is lehet tervezni.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, asztali lámpák, bútorvilágítás, porszívó, asztali grillsütő, tányérmelegítő, szellőztető, egyéb.


Gyerekszoba

Gyerekszoba

Gyerekszoba

Alapszabály: Feltétlenül gyermekvédelemmel ellátott dugaljakat szereljünk fel! 9 m2 alapterületig 4-5 db, 12 m2-ig 6-7db, ennél nagyobb helyiségbe pedig 8-10 db földelt dugalj szükséges. A gyermekek nem ismerik azt a veszélyt, amit az áram jelenthet számukra. Ezért mindenképpen gyermekvédelemmel ellátott dugaljakat kell felszerelni! A legjobb az egész házba ilyeneket betervezni.

Lehetséges készülékek: Hi-Fi; TV, videó, computer, nyomtató, óra, rádiós ébresztő, éjjeliszekrény lámpa, csillár, íróasztali lámpa, porszívó, egyéb.


Hálószoba

Hálószoba

Hálószoba

Alapszabály: 9 m2 alapterületig 4-5 db, 12 m2-ig 6-7 db, 24 m2-ig 8-10 db földelt dugalj szükséges. Igény szerint az ágy mindkét oldalára betervezhetünk ikerkapcsolót: melyből 1-1 olvasó lámpát működtethet az ágy mindkét "lakója" a másik kapcsolóval pedig a bútor-, szobavilágítást, hangulatfényt, lehet lekapcsolni, esetleg a TV-t áramtalanítani.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, éjjeliszekrény lámpa, óra, rádiós ébresztő, bútorvilágítás (!), Hi-Fi, TV, videó, telefon, porszívó, egyéb.


Iroda

Dolgozószoba

Dolgozószoba

Alapszabály: 9 m2 alapterületig 5-6 db, 12 m2-ig 6 -8db és 20 m2 alapterület esetén 8 -10 földelt dugaljat tervezzen be ,s ne feledkezzen meg a számítógépes hálózatról sem!
A kommunikáció és adatfeldolgozás új eszközei nagyon költségigényes beruházások. A dugaljak sokasága mellett biztonságos üzemeltetés és értékmegőrzés is szükséges. Ezért feltétlenül túlfeszültség védelemmel ellátott földelt dugaljakat tervezzünk!

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, íróasztallámpa, telefon, telefax, üzenetrögzítő, fénymásoló, számítógép, monitor, nyomtató, Hi - Fi, TV, videó, porszívó, egyéb.


Háztartási helyiség

Mosókonyha

Mosókonyha

Alapszabály: 6-8 földelt dugalj, külön 1-2 független áramkör (!). A dugaljak tervezésénél ugyanazok a javaslatok érvényesek, mint a konyhánál.

Lehetséges készülékek: automata mosógép, szárítógép, vasalógép, vasaló, porszívó, varrógép, hűtő/fagyasztógép, rádió, egyéb.


Fürdőszoba

Fürdőszoba

Fürdőszoba

Alapszabály: A fürdőszoba nagyságának megfelelően 3-5 db földelt dugalj szükséges. Ablak nélküli fürdőszobáknál a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködéssel!
A fürdőszobában vagy zuhanyzóban Fírelét mindenképpen tervezzünk! A világításhoz egy mennyezet kivezetés és a nagyságtól illetve felszereléstől függően több fali kivezetés szükséges. Ha nincs külön mosókonyha vagy a készülékeket nem külön helyiségben helyezzük el, akkor a mosógéphez és szárítógéphez való csatlakozókra (független áramkör) is gondolnunk kell.

Lehetséges készülékek: elektromos fogkefe, szájzuhany, borotva, hajszárító, hajsütővas, mosógép, szárítógép, egyéb.


WC

Wc

Wc

Alapszabály: Ablak nélküli WC-nél mindig gondoljunk arra, hogy a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködtetéssel!
A világításhoz egy kimenet szükséges a mennyezetre, vagy a falra. Ha vendég WC-ről van szó, esetleg mosdóval, akkor még 1-2 dugalj is szükséges. Az épület belsejében elhelyezkedő WC helyiségeknél a szellőzésről is gondoskodni kell. Ha a melegvíz szolgáltatás nincs egyéb módon megoldva, egy vízmelegítő készülék felszerelése is szükséges lehet.


Pince

Pince

Pince

Alapszabály: A helyiség funkciójától és nagyságától függően 4-6 aljzatot tervezzünk be!
Szellőztethető és fűthető pincék szerelvényezésénél ugyanúgy járjunk el, mint normál lakóhelyiségeknél. Más pincehelyiségeknél azonban legyünk tekintettel a nedvességre és falon kívüli típusokat tervezzünk be! Ha az antennaerősítőt esetleg a pincében helyeztük el, akkor ahhoz is gondoljunk egy dugaljra. A kihasználtság fokától függően gondoljunk több csatakozási helyre, világításhoz stb.

Lehetséges készülékek: mennyezeti lámpa, fali lámpa, elektromos szerszámok, szellőztető, mosógép, szárítógép, vasalógép, hűtőláda, egyéb.


Hobbiszoba

Garázs

Garázs

Alapszabály: alapterület függvényében 5-7 db földelt dugaljat kell terveznünk! Igény szerint a 3 fázisú csatlakozásról sem feledkezzünk meg!
Új ház építésekor, már a tervezésnél figyelembe kell venni kellő számú dugaljat, hisz rengeteg a barkácsgép. Amennyiben a garázsajtó elektromosan működik, ehhez is szükség van csatlakozóra.

Lehetséges készülékek: elektromos kapu, mennyezeti lámpa, fali lámpák, munkapad megvilágítás, kézi lámpa, fúrógép, csiszológép, fűrész, körfűrész, forrasztópáka, rádió, szellőztető, házi telefon, akkumulátortöltő, egyéb.


Erkély

Külső tér

Külső tér

Alapszabály: 3 m szélességig 1-2 vízmentes dugalj szükséges. Ennél szélesebb erkélyre, vagy teraszra 2-3 db. A világításhoz tervezzünk be még 1-2 csatlakozási lehetőséget!
A kültéren csak vízmentes falba szerelhető, vagy falon kívüli termékek jöhetnek számításba. Ha belülről kapcsolhatóak a dugaljak, védelmet nyújtanak a jogtalan használók ellen. Gondoljunk a mozgásérzékelők alkalmazására is, amelyek biztonsági felszerelésként is jó szolgálatot tesznek. Az automatikusan kapcsolt fény a ház körül nagyon praktikus, és a hívatlan vendégeket is távol tartja.

Lehetséges készülékek: külső lámpák, parti-lámpák, napernyő, elektromos grillsütő, fűnyíró, elektromos sövénynyíró, karácsonyfalámpa, egyéb.

Bízunk benne hasznát veszi az itt leírtaknak, nem maradt más hátra minthogy: Sok sikert ! -kívánjunk a tervezéshez.

Számítunk önre, ön is számíthat ránk .

Várjuk a hívását.


Kövics és fia

A megbízható villanyszerelő